Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες και τα futures της Wall. Προβληματισμός για ΗΠΑ, αλλά και για Ελλάδα. Πιέσεις σε τράπεζες. Βουτιά 7% για την Credit Agricole και 5% για Commerzbank. Άλμα 7,6% για τη Novo Nordisk.

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές παρά τα απροσδόκητα θετικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία. Ο έντονος προβληματισμός για την απειλή δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ, όπως επίσης και για την πορεία της ευρωζώνης, κυριαρχούν στις αγορές.

Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,90% στις 7.137 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,18% στις 3.401 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,45% στις 5.749 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει απώλειες 1,07% στις 7.542 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει πτώση 0,8% στις 5.281 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,7% στις 15.087 μονάδες.

Άλμα 7,6% καταγράφει η μετοχή της φαρμακευτικής Novo Nordisk καθώς ένα από τα προϊόντα της πήρε το πράσινο φως από τις αμερικανικές αρχές υγείας. Στον αντίποδα, η μετοχή της Credit Agricole υποχωρεί κατά 7% μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου. Πτώση 0,9% καταγράφει και η μετοχή της ΒΡ καθώς καλείται να καταβάλει 255 εκατ. δολ. στην πολιτεία της Αλάσκας για διαρροή του 2006.

Πιέσεις δέχονται και οι μετοχές των τραπεζών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Commerzbank υποχωρεί κατά 5,3% και της Deutsche Bank κατά 3%.

Στο μέτωπο της οικονομίας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την Κίνα ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Οι επενδυτές, όμως, στρέφουν την προσοχή τους στις εξελίξεις στις ΗΠΑ και στην ευρωζώνη. Με την επανεκλογή Obama, η συζήτηση επανέρχεται στο επείγον θέμα του δημοσιονομικού γκρεμού αφού τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά. Εάν δεν αναληφθεί δράση, την 1η Ιανουαρίου θα επιβληθούν αυτόματα περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και φορολογικές αυξήσεις.

Επιπλέον, «υπάρχουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα εύρεσης βιώσιμης λύσης για την Ελλάδα», αναφέρει το πρακτορείο Reuters στο σχόλιό του για τη σημερινή συνεδρίαση των αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v